ΚινηματογράφοςΠρακτικές πληροφορίεςΠως να φτιάξεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤ 2013 – Filmloverss

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤ 2013

Περισσότερα από 90 ντοκιμαντέρ, που προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τα διαφορετικά χρώματα και τις πραγματικότητες του κόσμου, θα είναι στο DOCUMENTARIST στις 1-6 Ιουνίου 2013… Retrospective Alan Berliner, Brazilian Cinema under the Focus, Music Documentaries, Woman Has No Name, Τουρκία Το Πανόραμα είναι από τα κυριότερα σημεία του προγράμματος. Στην αφίσα και την προωθητική ταινία του φεστιβάλ συμμετείχαν ονόματα όπως οι Serra Yılmaz και Ahu Türkpençe.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤΗΣ Istanbul Documentary Daysετοιμάζεται να συναντήσει το κοινό για 6η φορά με ένα πλήρες πρόγραμμα απλωμένο σε έξι χώρους μεταξύ 1 και 6 Ιουνίου.

Περισσότερες από 90 ταινίες που συνδυάζουν διαφορετικά χρώματα και πραγματικότητες του κόσμου θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετάσχουν εξέχοντες δεξιοτέχνες του παγκόσμιου κινηματογράφου ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα ο Άλαν Μπερλίνερ, ένας από τους πιο διάσημους ντοκιμαντέρ της εποχής μας. Γήρανση, Οι γυναίκες δεν έχουν όνομα, ο κόσμος που καταναλώνουμε, μουσικά ντοκιμαντέρ, βραζιλιάνικος κινηματογράφος ντοκιμαντέρ στο επίκεντρο, Αραβικός κόσμος: Άνεμοι της αλλαγής, Επιλογή ταινιών Taskovski Και στις αναμνήσεις σου Στο φετινό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ειδικές ενότητες όπως π.χ Διεθνές Πανόραμα Κάτω από τον τίτλο, θα παρουσιαστεί μια μεγάλη ποικιλία από βραβευμένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών. του φεστιβάλ Πανόραμα Τουρκίας Στην ενότητα υπάρχουν 26 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι γυρισμένες από νέους σκηνοθέτες από την Τουρκία.

AlanBerliner_NY (1)

Επίτιμος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ: Άλαν Μπερλίνερ

Μέχρι σήμερα Nick Fraser, Eyal Sivan, Asen Balikci, Helena Třeštíková, Heddy Honigmann Η φετινή επίτιμη καλεσμένη του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤ, που παρουσίασε δεξιοτέχνες όπως Άλαν Μπερλίνερ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤΗΣΗ πολυβραβευμένη τελευταία δουλειά του Berliner “Μεγάλος ξάδερφος” (Ο πρώτος ξάδερφος μόλις αφαιρέθηκε, 2012), ειδικά «Μάτια ορθάνοιχτα» (Εξυπνότατος, 2006)«Η πιο γλυκιά φωνή (Ο πιο γλυκός ήχος, 2001)“Κανείς δεν νοιάζεται” (Δουλειά κανενός, 1996)“Ο ξένος στην οικογένεια” (Intimate Stranger, 1991)«Οικογενειακό άλμπουμ» (The Family Album, 1986) Θα φιλοξενήσει επίσης το μάθημα κινηματογράφου του σκηνοθέτη στις 2 Ιουνίου, καθώς και μια αναδρομική προβολή όλων των ταινιών του, συμπεριλαμβανομένων

Χώρα επισκέπτη: Βραζιλία

Στο πρόγραμμα DOCUMENTARIST 2013, παρουσιάζεται μια επιλογή από τα πιο δημοφιλή ντοκιμαντέρ των τελευταίων 15 ετών από τη Βραζιλία, μια από τις πιο εύφορες χώρες του κινηματογράφου ντοκιμαντέρ. Υποδέχεται επίσης Βραζιλιάνους έκπληξη επισκέπτες. Είναι από τις παραγωγές που εμφανίζονται στην επιλογή που προσφέρει την ευκαιρία να εξετάσει το ντοκιμαντέρ αυτής της χώρας με τόσο περιεκτικό τρόπο για πρώτη φορά στην Τουρκία. “Λεωφορείο Νο. 174” (Λεωφορείο 174, Jose Padilha, 2002), “Estamira” (Marcos Prado, 2004)“Ελενα” (Πέτρα Κόστα, 2012) “Flying Rocha” (Eryk Rocha, 2002), “Tudo E Brazil” (Rogerio Sganzeria, 1997) και “Ραούλ” (Walter Carvalho, 2011) Εκτός από τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ, όπως, υπάρχει μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου του Glauber Rocha.

Η Irena Taskovski είναι επίσης καλεσμένη του ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤ!

Ιδρυτής της Taskovski Films με έδρα το Λονδίνο, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής και παραγωγής εγγράφων στην Ευρώπη στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Ιρένα Τασκόφσκι έρχεται στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει ένα συνέδριο για τη διεθνή εναλλακτική διανομή στο πλαίσιο του DOCUMENTARIST 2013. Προηγουμένως ως Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας FAMU, NTFS London, EICTV Cuba

Ο Τασκόφσκι, ο οποίος δίνει διαλέξεις σε διάφορα μέρη και επί του παρόντος εργάζεται ως ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Ντοκιμαντέρ της Πράγας, θα έχει επίσης συνομιλίες με τηλεοπτικά ιδρύματα και διανομείς που μεταδίδουν ντοκιμαντέρ στην Τουρκία.

Η αλήθεια του κόσμου στο DOCUMENTARIST

Από το Νεπάλ μέχρι την Κολομβία, από την Ινδία στην Παλαιστίνη, από την Πολωνία στη Χιλή, από το ADB στον Λίβανο, το πρόγραμμα DOCUMENTARIST 2013 συγκεντρώνει διαφορετικές πραγματικότητες και χρώματα του κόσμου. Διεθνές Πανόραμα Η ενότητα συγκεντρώνει σημαντικά ντοκιμαντέρ που έχουν έρθει στο προσκήνιο σε φεστιβάλ κατηγορίας Α, όπως οι Κάννες, η Βενετία, το Σαν Σεμπαστιάν, το Τορόντο και το Βερολίνο τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτό το επεισόδιο, τα εναρκτήρια «IDFA» τον περασμένο ΝοέμβριοΛάθος ώρα, λάθος μέρος» (Wrong Time, Wrong Place, John Appel, 2012) και προβλήθηκε στη Berlinale 2013 “The Raven Wolf” (To the Wolf, Christina Koutsospyrou-Aran Hughes, 2012) έρχεται στο προσκήνιο, αφηγούμενος την ιστορία ενός χωριού της Κρήτης που έγινε διάσημο τη δεκαετία του ’60. Hippie-Hippie Matala! Μάταλα!» (Γιώργος Βαρελάς, 2013) και ακούγοντας τις φωνές των λιγοστών μειονοτήτων “Αντίο Κωνσταντινούπολη” (Adieu Istanbul, Dieter Sauter, 2013) βρίσκεται.

Παλιά εποχή Μεταξύ των πρώτων αξιοσημείωτων ταινιών στην ενότητα? Η ιστορία ενός ζευγαριού που προσκολλάται ο ένας στον άλλον και στην τέχνη παρά την προχωρημένη ηλικία του. “Χωρίς εσένα” (Not Without You, Petra Lataster Czisch-Peter Lataster, 2010), Αφηγείται την ιστορία της 90χρονης Clotilda Grosu που ζει μόνη της και τραβάει την προσοχή με το στυλ χαϊκού της. “Ιαπωνικό κυδώνι” (The Japanese Quince Tree, Mara Trifu, 2012) και που μας φέρνει κοντά με τη νεανική αγάπη ενός παλιού Γεωργιανού παλαιστή. “Ραμίν” (Ραμίν, Audrius Stonys, 2011) υπάρχει.

Η γυναίκα δεν έχει όνομα στην ενότητα? Προκαλώντας μεγάλη απήχηση σε πολλά φεστιβάλ από το Τορόντο μέχρι το Βερολίνο.καρίνα» (Kim Longinotto, 2013) αφηγείται την ιστορία της Ιταλίδας καλλιτέχνιδας Pippa Bacca, η οποία βιάστηκε και σκοτώθηκε στο Gebze κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ως «Νύφη της Ειρήνης». “Νυφη” (The Bride, Joël Curtz, 2012) και η οικογένεια της Μπαχάρ, που σκότωσε ο χωρισμένος σύζυγός της, εντοπίζει τη διαδικασία που οδήγησε στον θάνατο της νεαρής γυναίκας, μέσα από γράμματα και στο ημερολόγιο που κρατούσε. “Ανοιξη» (Carin Goeijers, 2013) είναι μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του φεστιβάλ με τις συγκινητικές ιστορίες της.

Ο κόσμος που καταναλώνουμε στην ενότητα? Παραγωγή Fatih Akın, “Μαμά Κόκα (Suzan Şekerci, 2012) θα συναντήσει το κοινό για πρώτη φορά στην Τουρκία. Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του επεισοδίου είναι Συμμετείχε στο πρόγραμμα Berlinale “Char… Neutral Island” (Char… the No Man’s Land, Sourav Sarangi, 2012).

Η Ευτυχισμένη Συνύπαρξη Μουσικής και Κινηματογράφου: Μουσικά Ντοκιμαντέρ

Ένα από τα κορυφαία σημεία του φεστιβάλ φέτος είναι Μουσικά Ντοκιμαντέρ. Είναι η πρώτη ταινία που αναστηλώθηκε και έφερε στην ιστορία του κινηματογράφου υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σκορσέζε και είναι μια μαροκινο-γαλλική παραγωγή που προβλήθηκε ξανά στο Φεστιβάλ των Καννών πριν από λίγα χρόνια. “Εκσταση” (El Hal, Ahmed El Maanouni, 1981), Η καριέρα του, που ξεκίνησε στην Ολλανδία ως τραγουδιστής της τζαζ,Η ιστορία της Karsu Dönmez, που περικύκλωσε τον κόσμο ταυτόχρονα “Karsu” (Mercedes Stalenhoef, 2012) με νικητής του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ φέτος «Αναζητώντας ένα τραγούδι» (Searching for Sugar Man, Malik Bendjelloul, 2012) Οι ιστορίες μουσικών από διάφορες γωνιές του κόσμου, ειδικά από όλο τον κόσμο, θα δώσουν ένα μουσικό χρώμα στο DOCUMENTARIST 2013.

In Memoirs: Chris Marker, Herz Frank και Les Blank

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπάρχουν και τρία μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου ντοκιμαντέρ που έχασαν τον τελευταίο χρόνο. Κρις Μάρκερ Herz Frank Και Les Blank Θα γίνει προβολή στη μνήμη του. Στο πρόγραμμα, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του κινηματογράφου ντοκιμαντέρ Κρις Μάρκερτου “Μια μέρα στη ζωή του Αντρέι Αρσένεβιτς» (One Day in the Life of Andrei Arsenevich, 1999), του πρωτοπόρου του σοβιετικού ντοκιμαντέρ Herz Frank “Δέκα λεπτά παλαιότερα” (1978) και το ποιητικό ύφος που έφερε στον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, το οποίο έγινε ένα από τα αξέχαστα Les Blankτου “Split Gear Women» (Gap-Toothed Women, 1988).

Το «Πανόραμα της Τουρκίας» με 26 Ντοκιμαντέρ

Φέρνοντας κορυφαίες ταινίες από όλο τον κόσμο στην Κωνσταντινούπολη, το DOCUMENTARIST συνεχίζει να λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη νεότερη γενιά ντοκιμαντέρ στην Τουρκία. Φέτος, 26 από περισσότερες από 110 ταινίες από την Τουρκία επιλέχθηκαν για το φεστιβάλ, του οποίου το διεθνές πρόγραμμα δημιουργήθηκε κατόπιν πρόσκλησης. Ανάμεσά τους, 17 ταινίες παραγωγής νέων σκηνοθετών, καθώς και Βραβείο Johan van der Keuken New TalentΓια τι θα προταθεί; Πέντε από τις εν λόγω παραγωγές ανήκουν σε σκηνοθέτες που ζουν εκτός Τουρκίας. Η πρώτη ταινία του Ufuk Emiroğlu, ο οποίος συμμετείχε στο φεστιβάλ από την Ελβετία, “Ο πατέρας μου, η επανάσταση και εγώΗ παγκόσμια πρεμιέρα του «(Mon Pêre, la Rêvolution et moi) θα γίνει στο DOCUMENTARIST.

που θα συγκεντρώσει τις ταινίες των Τούρκων ντοκιμαντέρ με το κοινό. Πανόραμα Τουρκίας Ανάμεσα στις εξέχουσες ταινίες του τμήματος. Doğu Akıncı’s “Η Αλυσίδα Ζωής του Μουσταφά” (2012), Piran Baydemir’s “Fecîra” (2013), Onur Günay & Burcu Yıldız “garod” (2012), Χατιτζέ Κάμερ “Η πυξίδα της μητέρας μου” (2012), Dilek Gökçin’s “Buka Barane” (2013) και της Ayşe Funda Aras «Expat Cake” (2013) ταινίες. Φέτος, το φεστιβάλ αποφάσισε να προβάλει δωρεάν όλες τις ταινίες που έχουν γίνει στην Τουρκία.

Το Βραβείο Νέου Ταλέντου Johan van der Keuken (JvdK) κερδίζει για 4η φορά

Ο ΝΤΟΚΙΜΕΝΤΑΡΙΣΤ έλαβε φέτος ρεκόρ αιτήσεων από την Τουρκία., Συνεχίζει επίσης την αποστολή του να είναι μια πλατφόρμα συνάντησης για τη νέα γενιά ντοκιμαντέρ. Στο φεστιβάλ, όπου θα παρουσιαστεί μεγάλη ποικιλία τοπικών ντοκιμαντέρ, τα βραβεία που απονέμονται σε νέους ντοκιμαντέρ από την Τουρκία Βραβείο Johan van der Keuken New Talent Θα βρει ξανά τον ιδιοκτήτη του. Η κριτική επιτροπή του Βραβείου Νέου Ταλέντου JvdK 2013, για το οποίο προτάθηκαν 17 ταινίες φέτος, είναι συγγραφέας και ηθοποιός. Ercan Kesal, κριτικός κινηματογράφου Alin Tasciyan, ακαδημαϊκός Ντεφνέ ΚαραοσμάνογλουΠολιτιστικός Ακόλουθος, Γενικό Προξενείο Ολλανδίας Jeroen Gankema Και κέρδισε το JvdK New Talent Award πέρυσι με το ντοκιμαντέρ του “Waiting” Μπουλέντ ΟζτούρκΑποτελείται απο.

Παράλληλες Εκδηλώσεις και Εργαστήρια στο Φεστιβάλ

Το DOCUMENTARIST θα παρουσιάσει ένα καρναβάλι ντοκιμαντέρ στους θεατές του κινηματογράφου στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο με την πολύχρωμη επιλογή ταινιών του καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, πάνελ, ομιλίες και υπαίθριες προβολές. Το μάθημα κινηματογράφου του Alan Berliner, το Διεθνές μάθημα εναλλακτικής διανομής της Irena Taskovski, η παρουσίαση της Helena Ignez για τον βραζιλιάνικο κινηματογράφο, το πάνελ με θέμα “Making Documentaries in Turkey” με συντονιστή τον Özge Calafato, Ποια Ανθρώπινα Δικαιώματα; Μια προβολή όπου θα μοιραστούν τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Βίντεο-Δράσης που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το πάνελ «Γυναίκες και πολιτική», το Docu-Next Workshop, η υπαίθρια προβολή του πάρκου Ταξίμ Gezi είναι μερικά μόνο από αυτά.

Γενικό Προξενείο Ολλανδίας, Γενικό Προξενείο Βραζιλίας, SALT, Akbank Art, Γαλλικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης, Ελληνικό Γενικό Προξενείο, Ρουμανικό Πολιτιστικό Κέντρο Dimitrie Cantemir, Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, Ινστιτούτο Goethe, Anadolu Kültür Και Armada Hotel’Προβολές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΑΡΙΣΤΩΝ Ημερών Ντοκιμαντέρ Κωνσταντινούπολης, με την υποστήριξη του 1-6 Ιουνίου 2013 στις ημερομηνίες Akbank Art, Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο, SALT Beyoğlu, ολλανδικό παρεκκλήσι Και Χώρος εκδήλωσης Mirror Passageστην πλευρά του Kadıköy Αίθουσα θεάτρου γυμνασίου Saint Joseph της Κωνσταντινούποληςθα λάβει μέρος; Αν παρενέργειες Ρουμανικό Πολιτιστικό Κέντρο, Πανεπιστήμιο Bahçeşehir, Σισμανόγλειο Μέγαρο Και Ινστιτούτο Γκαίτεμπορεί να προβληθεί σε .

Όλες οι ταινίες τουρκικής παραγωγής, τα κλασικά ντοκιμαντέρ και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν στο φεστιβάλ και το κόστος προβολής των ταινιών είναι 5 TL. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από το MyBilet και από τις εισόδους των αιθουσών κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button