Τεχνολογία – Επιστήμη

Η Google αλλάζει τη μορφή βίντεο – Technopat

Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον τον δημοφιλή κωδικοποιητή βίντεο H.264 στο προϊόν Chrome. Αν και η Google ισχυρίζεται ότι πήρε αυτή την απόφαση για να υποστηρίξει τα «ανοικτά» πρότυπα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η εταιρεία το έκανε από τσιγκουνιά.

Η 5η έκδοση της γλώσσας HTML που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη ιστοσελίδων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σύντομα, επιτρέπει στα προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου να αναπαράγουν βίντεο σε ιστοσελίδες χωρίς τη χρήση πρόσθετου προγράμματος ή προσθήκης, χάρη στο

Η Google, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει όλους τους κωδικοποιητές της αγοράς, δηλαδή WebM, H.264 και Theora, αντί να βάζει τα αυγά της σε ένα καλάθι. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αφαιρέσει το H.264 από τη λίστα των υποστηριζόμενων κωδικοποιητών σε πρόσφατη ανακοίνωση.

Ενώ η Google λέει ότι το κάνει αυτό για να υποστηρίξει “ανοιχτούς” κωδικοποιητές, υπάρχουν μερικά πράγματα που σκιάζουν αυτήν τη δήλωση. Πρώτον, το H.264 είναι στην πραγματικότητα ένας πλήρως ανοιχτός κωδικοποιητής. επειδή προετοιμάζεται από μια διεθνή επιτροπή, όπως το JPEG ή το MPEG, αλλά απαιτεί την καταβολή τέλους άδειας. Αυτό το τέλος άδειας εκφοβίζει την Google, η οποία αναμένει να προσεγγίσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες με το Chrome. Δεύτερον, η αντίφαση ότι η Google εγκατέλειψε το H.264 με το πρόσχημα ότι δεν ήταν «ανοιχτό» και στράφηκε στο WebM, έναν «κλειστό» κωδικοποιητή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Google αγόρασε την εταιρεία On2, η οποία ανέπτυξε το WebM και κατέχει τις άδειες τεχνολογίας, πέρυσι, έρχεται στο μυαλό ότι ο κύριος λόγος πίσω από αυτήν την απόφαση μπορεί να είναι “να μην δίνετε χρήματα σε άλλους ενώ έχετε ήδη αγοράσει μια εταιρεία κωδικοποιητών”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button