ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΓυναίκαΕπιχειρηματική ζωήΚινηματογράφοςΟικολογίαΠρακτικές πληροφορίεςΠως να φτιάξειςΣημειώσεις Πιστωτικού ΚινδύνουΤαξίδιΤεχνολογία – ΕπιστήμητραπεζικόςΦαγοπότιΦιλόζωοςφράσεις ονείρουχρηματοπιστωτικά ιδρύματαΨώνια

Πώς οι χώρες όπου αρχίζει η ιστορία έγιναν το λίκνο του πολιτισμού;

Γνωρίζουμε τη Μεσοποταμία, τη γη όπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ο πολιτισμός, ως το μέρος όπου ξεκίνησε η ιστορία. Σήμερα, τα εδάφη της Μεσοποταμίας βρίσκονται κυρίως εντός των συνόρων του Ιράκ. Ωστόσο, ορισμένα μέρη της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν ονομάζονται επίσης εδάφη της Μεσοποταμίας. Μεσοποταμία σημαίνει «η περιοχή μεταξύ δύο ποταμών» στα αρχαία ελληνικά. Αυτοί οι δύο ποταμοί είναι οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης, που περνούν επίσης από τα τουρκικά σύνορα. Χάρη στον Τίγρη και τον Ευφράτη έγινε η Αγροτική Επανάσταση (Νεολιθική Επανάσταση) πριν από χιλιάδες χρόνια στη Μεσοποταμία. Οι προσχώσεις που συλλέγονταν από τα ποτάμια μετέτρεψαν τη γύρω γη σε ιδιαίτερα γόνιμα εδάφη για καλλιέργεια. Αυτό οδήγησε στην Αγροτική Επανάσταση, η οποία έλαβε χώρα σχεδόν πριν από 12.000 χρόνια. Η αγροτική επανάσταση έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι που καλλιεργούσαν φυτά και εξημερωμένα ζώα ζούσαν συλλογικά σε μια περιοχή, σχηματίζοντας μικρά χωριά. Τέλος, αυτοί οι οικισμοί? έγιναν οι πρώτες πόλεις στις οποίες αναπτύχθηκαν πολλά χαρακτηριστικά πολιτισμού. Ωστόσο, διαφορετικοί παράγοντες ήταν επίσης αποτελεσματικοί στο να είναι η Μεσοποταμία το λίκνο του πολιτισμού. Ας πάμε ένα ταξίδι στην ιστορία αυτής της αρχαίας γης.

Μεσοποταμία: η χώρα όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός

Όταν πρόκειται για την προέλευση του σύγχρονου κόσμου, κοιτάμε πάντα τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Ωστόσο, στα εδάφη που συνορεύουν με το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία σήμερα, η πολιτισμένη ζωή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Ο πρώτος οικισμός στη Μεσοποταμία χρονολογείται από την Παλαιολιθική Εποχή. π.Χ. Μέχρι το 14.000 π.Χ., οι άνθρωποι στην περιοχή είχαν σχηματίσει μικρούς οικισμούς με κυκλικά σπίτια. Πέντε χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι άρχισαν να σχηματίζουν αγροτικές κοινότητες αφού εξημέρωσαν ζώα και έκαναν την Αγροτική Επανάσταση. Αυτές οι διάσπαρτες αγροτικές κοινότητες συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Μεσοποταμίας. Χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες χρόνια ακόμη για να αναδυθούν οι δομές που μπορούμε να ορίσουμε ως πόλεις σήμερα.

Πώς η φύση έθρεψε τον πολιτισμό;

Μεσοποταμία

Σύμφωνα με τον Herve Reculeau, καθηγητή Ασσυριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ειδικό στην αρχαία ιστορία της Μεσοποταμίας. ο πολιτισμός δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλη την περιοχή της Μεσοποταμίας. Όπως εξηγεί, οι αστικές κοινωνίες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα στην Κάτω Μεσοποταμία, όπου οι Σουμέριοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο σημερινό νότιο Ιράκ και στην Άνω Μεσοποταμία, που περιλαμβάνει τμήματα του βόρειου Ιράκ.

Μεταξύ 6.000 και 7.000 ετών πριν, το κλίμα της Μέσης Ανατολής ήταν πιο υγρό από ό,τι είναι σήμερα. Η περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας διέθετε άφθονους φυσικούς πόρους για δόμηση (καλάμια – ξυλεία) και τροφή (άγρια ​​θηράματα και ψάρια). Παράλληλα υπήρχαν ποτάμια που επέτρεπαν την άρδευση σε αγροτικές εκτάσεις. Καθώς οι υγρότοποι της περιοχής παρείχαν σύνδεση με τους θαλάσσιους δρόμους στον Περσικό Κόλπο, οι κάτοικοί του άρχισαν να αναπτύσσουν το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων.

Η Άνω Μεσοποταμία δεχόταν αρκετές βροχοπτώσεις που οι αγρότες δεν χρειαζόταν να ποτίζουν επιπλέον. Παράλληλα, στην περιοχή υπήρχε οψιανός (μια μορφή ηφαιστειακού γυαλιού) που χρησιμοποιούνταν σε κοπτικά εργαλεία.

Έτσι, ήταν ευκολότερο για τον αγρότη να καλλιεργήσει. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου, το κριθάρι και το σιτάρι ήταν από τα πιο βασικά τρόφιμα που παρήγαγαν οι αγρότες της Μεσοποταμίας. Παράλληλα καλλιεργούνταν και λαχανικά και φρούτα όπως φασόλια, μπιζέλια, αγγούρια, πράσα, μαρούλια, σταφύλια, μήλα, πεπόνια και σύκα. Αυτό που έκαναν οι άνθρωποι εδώ ήταν κυριολεκτικά η Αγροτική Επανάσταση. Η πρόοδος στη γεωργία οδήγησε στο επόμενο βήμα, την Αστική Επανάσταση. Πριν από περίπου 6.000 χρόνια, τα μικρά χωριά των Σουμέριων μετατράπηκαν σε μεγάλες πόλεις. Η σημαντικότερη από αυτές τις πόλεις ήταν η Ουρούκ. Τα πρώτα αρχιτεκτονικά παραδείγματα στον κόσμο εμφανίστηκαν στην πόλη Ουρούκ, γνωστή και ως Τελελ Βάρκα. Η γραφή εφευρέθηκε εδώ. Ταυτόχρονα, στεγανοποιήσεις κυλίνδρων κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στο Uruk. Αυτή η πόλη, με τις τεράστιες κολώνες και τους υπέροχους ναούς της, ήταν μια μητρόπολη φτιαγμένη από τούβλα λάσπης. Ιστορικοί, π.Χ. Υπολογίζει ότι 50.000 άνθρωποι ζούσαν στην πόλη Ουρούκ τη δεκαετία του 3000. Για το λόγο αυτό, η πόλη Ουρούκ θεωρείται το μέρος όπου ξεκίνησε ο πολιτισμός.

Εφευρέσεις που θα άλλαζαν εντελώς τον κόσμο έγιναν σε όλες τις άλλες πόλεις των Σουμέριων, ειδικά στην Ουρούκ. Αυτές οι πόλεις ονομάζονται: Eridu, Nippur, Lagash, Kish και Ur. Οι πόλεις του Σούμερ ήταν το αρχαίο αντίστοιχο της σημερινής Silicon Valley. Οι Σουμέριοι είχαν ανώτερες ικανότητες στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η κεραμική αρχικά παρήχθη μαζικά, ανακαλύφθηκε η γραφή και σημειώθηκαν επαναστατικές πρόοδοι σε τομείς όπως η υδραυλική μηχανική, η μεταλλουργία και τα μαθηματικά. Οι πόλεις του Σούμερ ήταν κυριολεκτικά εστίες καινοτομίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πραγματική ιδιοφυΐα των Σουμέριων ήταν σε οργανωτικό επίπεδο. Επειδή έπαιρναν εφευρέσεις που έγιναν αλλού και τις εφάρμοζαν σε μεγαλύτερη κλίμακα στη δική τους γη. Με αυτόν τον τρόπο σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε πολλούς τομείς από την κεραμική μέχρι την παραγωγή υφασμάτων.

Πώς η κλιματική αλλαγή εξέλιξε τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας;

Μεσοποταμία

Το κλίμα έπαιζε πάντα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πολιτισμών της Μεσοποταμίας. π.Χ. Στη δεκαετία του 4000, το κλίμα της περιοχής άρχισε να αλλάζει. Αυτά τα εδάφη δέχονταν τώρα λιγότερες βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό οι πλημμύρες στα ποτάμια έγιναν απρόβλεπτες. Τα έλη στην Κάτω Μεσοποταμία είχαν στερέψει. Τώρα έπρεπε να αγωνιστούμε περισσότερο για να ποτιστούν οι αγροτικές εκτάσεις.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στη Μεσοποταμία έπρεπε να εργαστούν πιο σκληρά και πιο οργανωμένα για να επιβιώσουν. Γιατί η φύση δεν ήταν πια στο πλευρό των Μεσοποταμιών. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση ενός όλο και πιο περίτεχνου συστήματος διαχείρισης. Ένα γραφειοκρατικό σύστημα γεννήθηκε για να εξασφαλίσει τη διαχείριση των τροφίμων στις πόλεις. Όλα αυτά οδήγησαν στην ανάπτυξη μιας κοινωνικής δομής στην οποία η ελίτ εξαναγκάζει τους εργαζόμενους και όπου υπάρχει συνεννόηση εργάτη-εργοδότη.

τέχνη και δημιουργικότητα

Μεσοποταμία

Η δημιουργία τέχνης στην περιοχή της Μεσοποταμίας χρονολογείται πριν από την Αγροτική Επανάσταση. Ωστόσο, η ανάδειξη της δεξιοτεχνίας στην τέχνη, π.Χ. Συμπίπτει με τη δεκαετία του 3000. Η επεξεργασία μετάλλων, η κεραμική ζωγραφική και η διαμόρφωση ασβεστόλιθου ήταν από τις πιο κοινές μορφές τέχνης. Η τέχνη της Μεσοποταμίας απεικόνιζε κυρίως τους άρχοντες της πόλης και την ένδοξη ζωή τους. Ένα από τα παλαιότερα έργα τέχνης που έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, π.Χ. Να σημειωθεί ότι χρονολογείται στο 3000 π.Χ. Αυτό το ασημένιο έργο απεικονίζει έναν γονατιστό ταύρο.

Πολλά έργα τέχνης από την αρχαία Μεσοποταμία περίοδο λεηλατήθηκαν πρόσφατα μπροστά στον κόσμο. Αυτά τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε μουσεία του Ιράκ υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Αργότερα, μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων κατέστρεψαν πολλά μουσεία στην περιοχή και αμέτρητα έργα τέχνης εκείνης της περιόδου χάθηκαν. Ανάμεσα στα κομμάτια που λείπουν. Υπήρχαν αναντικατάστατα αντικείμενα, όπως 80.000 σφηνοειδής πλάκες, κοσμήματα και η χάλκινη μάσκα του Ακκάδιου βασιλιά.

Πολιτισμοί της Μεσοποταμίας

Αυτή η περιοχή, που έχει φιλοξενήσει πολλές πρωτιές στον κόσμο, έχει γνωρίσει τη γέννηση αμέτρητων πολιτισμών από τα πολύ αρχαία χρόνια της ιστορίας με τα εύφορα εδάφη και τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες. Σε αυτά τα εδάφη γεννήθηκαν ανεπτυγμένοι πολιτισμοί όπως ο Ακκάδ, η Ασσυρία, η Βαβυλώνα, το Ελάμ και τα Σούμερα, που άφησαν αμέτρητες κληρονομιές στον σύγχρονο κόσμο. Η περιοχή δεχόταν μετανάστευση από όλο τον κόσμο λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών της. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, διαφορετικές φυλές ζούσαν μαζί ειρηνικά στη Μεσοποταμία. Η περιοχή περιήλθε στην κυριαρχία της Περσικής, της Ρωμαϊκής, της Σαφαβιδικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντίστοιχα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης χρονικής περιόδου, δεν υπήρξε ποτέ αναταραχή στη Μεσοποταμία όπως είναι σήμερα.

Η περιοχή της Μεσοποταμίας έχει γίνει μια περιοχή όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις αγωνίζονται για κυριαρχία τα τελευταία εκατό χρόνια. Εμφύλιοι πόλεμοι, επεμβάσεις μεγάλων κρατών, πραξικοπήματα, τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλα… Η αναταραχή που βιώθηκε εδώ κατέστρεψε την πλούσια ιστορική συσσώρευση των πολιτισμών της Μεσοποταμίας. Πολλές ανασκαφικές τοποθεσίες που προστατεύονται από την UNESCO συνεχίζουν να λεηλατούνται ακόμη και σήμερα. Όσοι επωφελούνται από την πολιτική αναταραχή στη Μεσοποταμία μεταφέρουν λαθραία την ιστορική κληρονομιά εδώ στις δυτικές χώρες. Είμαστε; Δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες του θανάτου του πολιτισμού στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πολιτισμός.

Από την άλλη, η Μεσοποταμία ήταν επίσης η αφετηρία ορισμένων παραδόσεων όπως οι βέρες και οι χάντρες του κακού ματιού. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις στη Μεσοποταμία!

Πηγή: 1 2 3 4

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button