ΑθλημαΑλλαΑστρολογίαΓυναίκαΕπιχειρηματική ζωήΚινηματογράφοςΟικολογίαΠρακτικές πληροφορίεςΠως να φτιάξειςΣημειώσεις Πιστωτικού ΚινδύνουΤαξίδιΤεχνολογία – ΕπιστήμητραπεζικόςΦαγοπότιΦιλόζωοςφράσεις ονείρουχρηματοπιστωτικά ιδρύματαΨώνια

Τι είναι το διαισθητικό φαγητό με 10 είδη και πώς εφαρμόζεται;

Έρευνες δείχνουν ότι η διαισθητική διατροφή έχει μεγάλη σημασία για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος διατροφής στη θεραπεία του ελέγχου του βάρους και των διατροφικών διαταραχών. Εάν δεν έχετε μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης ή η αρτηριακή πίεση, μπορείτε να δοκιμάσετε διαισθητική διατροφή και να δημιουργήσετε ένα ενστικτώδες διατροφικό μοτίβο. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια ασθένεια, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν μεταβείτε σε αυτή τη δίαιτα. Τι είναι η διαισθητική διατροφή που υποστηρίζει την υγεία σας και πώς εφαρμόζεται; Ας δούμε τις λεπτομέρειες μαζί.

Μιλώντας για το διαισθητικό φαγητό, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας κάνουν χαρούμενους, σε περίπτωση που αναρωτιέστε. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο περιεχόμενό μας «Από την υγιεινή διατροφή στην ομορφιά: Προτάσεις για να ανεβάσετε την ποιότητα ζωής σας στο επόμενο επίπεδο». 🤍

1. Απομακρυνθείτε από τις περιοριστικές ιδέες διατροφής και γνωρίστε το σώμα σας

καθημερινές εργασίες

Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε βιβλία, διαφημίσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν τη δίαιτα. Γνωρίζουμε ότι σας παρασύρουν με μαγικά τσάγια αδυνατίσματος και υποσχέσεις για τρομερή αλλαγή σώματος, με εκπληκτικές φωτογραφίες πριν και μετά. Αν και συνηθισμένο, είναι σαφές ότι αυτή η διατροφική κουλτούρα μερικές φορές κάνει κακό. Επειδή οι λάθος συστάσεις διατροφής σας επηρεάζουν αρνητικά και σας αποσπούν την προσοχή από το να γνωρίσετε το δικό σας μοναδικό σώμα.

Η ιδέα της δίαιτας σε νικάει μερικές φορές. Εν μέρει επειδή διαπιστώνετε ότι ενώ αποφεύγετε να σκέφτεστε το φαγητό, στην πραγματικότητα αυξάνει τις σκέψεις σας για το φαγητό. Μπορεί να αυξήσει τις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές όπως η αποφυγή, η υπερκατανάλωση τροφής και η έλλειψη ελέγχου. Αυτό είναι γνωστό ως η θεωρία του περιορισμού της δίαιτας. Το διαισθητικό στυλ διατροφής μπαίνει στο παιχνίδι σε αυτό το σημείο. Όταν κοιτάξετε τις λεπτομέρειες με τη σειρά, θα θέλετε να βιώσετε το διαισθητικό στυλ διατροφής.

2. Ακούστε και σεβαστείτε τα φυσικά σήματα πείνας σας

Συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών στα γεύματά σας για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να σας κρατήσει υγιείς και δραστήριους όλη την ημέρα. Όταν αγνοείτε τα φυσικά σήματα πείνας του σώματός σας και σας στερείτε την επαρκή διατροφή, μπορεί να λαχταράτε περισσότερο φαγητό. Όταν αφήσετε την κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό να βιώσετε την επιθυμία να φάτε υπερβολικά. Αντί να στερείτε τον εαυτό σας, ακούστε τα φυσικά σήματα του σώματός σας για πείνα και δώστε του τη διατροφική δυναμική που ποθεί.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο με το να κοιμάστε αρκετά, να μην παραλείπετε γεύματα, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και εστιάζοντας μόνο στο φαγητό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επιπλέον, είναι δυνατό να εξισορροπηθεί αυτό αφιερώνοντας χρόνο για να χαλαρώσετε, να ξαπλώνετε σε στρεσογόνες στιγμές και να μην τρώτε όταν αποσπάτε την προσοχή σας. Ο σεβασμός των φυσικών σημάτων πείνας του σώματός σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ του σώματός σας και των τροφίμων με τον πιο υγιεινό δυνατό τρόπο.

3. Συνδεθείτε ειρηνικά με το φαγητό και προσαρμοστείτε σε έναν διαισθητικό τρόπο διατροφής

διαισθητικό φαγητό

Στο τρίτο μας άρθρο, θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι σημαντικό. Πρώτον, αποδεχτείτε ότι το φαγητό δεν είναι ο εχθρός. Αντιθέτως, συνειδητοποιήστε ότι είναι πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Ο διαισθητικός τρόπος διατροφής σας επιτρέπει να τρώτε ελεύθερα σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματός σας και σας επιτρέπει να διαφοροποιείτε εύκολα ορισμένα είδη τροφίμων. Όταν στερείτε από το σώμα σας αυτές τις τροφές που τις ταξινομείτε ως «κακές», δημιουργείτε ειρωνικά έναν έντονο πειρασμό να επιδοθείτε σε αυτές.

Στην πραγματικότητα, όταν οι γονείς εμποδίζουν τα παιδιά τους να φάνε ορισμένα τρόφιμα, το παιδί συχνά τρώει περισσότερο από αυτό το απαγορευμένο φαγητό και αποσπάται η προσοχή από τα σήματα του σώματός του. Στους ενήλικες, όταν δεν υπάρχει πείνα στο στομάχι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Όταν παραδίδεσαι σε αυτή την κατάσταση, νιώθεις ένοχος, πιεσμένος και λυπημένος. Αν και είναι αλήθεια ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα ισοδύναμα διατροφικά, συναισθηματικά θα νομίζατε ότι είναι παρόμοια διατροφικά, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει ό,τι θέλετε και παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας. Πιστέψτε με, θα παρατηρήσετε την αλλαγή.

4. Μην πιέζεσαι από κανέναν ενώ τρως

Όλοι έχουμε πιστέψει πάρα πολύ σε αυτή τη φωνή στο κεφάλι μας που λέει ότι είναι εντάξει να κατηγοριοποιούμε ορισμένες τροφές ως «κακές». Αυτός ο ήχος σας κάνει να νιώθετε ενοχές που απολαμβάνετε το φαγητό σας και σας κάνει να σκέφτεστε κάθε μπουκιά που βάζετε στο στόμα σας και σας προκαλεί άγχος. Μαντέψτε τι προκαλεί αυτό; Αυτά τα μηνύματα προέρχονται από τη διατροφική κουλτούρα που δυστυχώς εισχωρεί στις ψυχές μας. Από το παρελθόν αυτό μας επιβαλλόταν πάντα και έτσι έχουμε προχωρήσει. Ωστόσο, είναι δυνατό να ξεπεραστεί αυτό με διαισθητικό στυλ διατροφής.

Εάν συμφωνείτε με τον εαυτό σας ότι η σχέση σας με το φαγητό δεν περιλαμβάνει απόψεις τρίτων, μπορείτε να αρχίσετε να ακούτε το σώμα σας και να αγνοείτε τα ενοχλητικά μηνύματα που σας έχουν αποθαρρύνει σε όλη σας τη ζωή. Το σώμα σας είναι ιερό και αξίζει πάντα την αγάπη και την προσοχή σας. Δείξε του αυτό το ενδιαφέρον, γιατί το αξίζεις.

5. Απολαύστε το φαγητό που τρώτε και υπενθυμίστε το στον εαυτό σας

διαισθητικό φαγητό

Μέρος της εμπειρίας μας ως ανθρώπων περιλαμβάνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το φαγητό δεν είναι απλώς ένα ενεργειακό εργαλείο. Το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με γευστικούς κάλυκες. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει τα αγαπημένα σας γεύματα και σνακ. Απολαύστε τα συναισθήματα ικανοποίησης και εμπιστοσύνης που γεμίζουν την ψυχή σας όταν συμπεριφέρεστε καλά στο σώμα σας. Αυτά τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας ευχαριστεί που φροντίζετε καλά και ακούτε το σώμα σας.

6. Να βασίζεστε πάντα στη φυσική απόκριση του σώματός σας

Καθώς ακούτε και συντονίζεστε με τα φυσικά σήματα πείνας του σώματός σας, ανοίγετε επίσης την επίγνωσή σας στο πότε το σώμα σας σηματοδοτεί κορεσμό. Μάθετε να αναγνωρίζετε αυτή την αίσθηση ικανοποίησης ενώ τρώτε. Σταματήστε και ακούστε το σώμα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας ειλικρινά, είστε χορτάτοι; Εάν η απάντηση είναι όχι, συνεχίστε με το γεύμα σας ή αυξήστε το μέγεθος της μερίδας σας. Έτσι το σώμα σας μπορεί να ικανοποιηθεί και να αυτορυθμιστεί. Εάν ναι, φυλάξτε το υπόλοιπο γεύμα σας για αργότερα. Σε λίγες μόνο ώρες, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας είναι έτοιμο να ολοκληρώσει αυτό το γεύμα. Η ιδέα δεν είναι να κρίνετε τις ανάγκες του σώματός σας, αλλά να ακούτε και να είστε ευγνώμονες για όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε.

Εάν θέλετε να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, έχουμε μια σύσταση. Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα γευμάτων χωρίς περισπασμούς. Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον και θέστε όρια που σας επιτρέπουν να βιώσετε πραγματικά τη γεύση του φαγητού σας και την αντίδραση του σώματός σας σε αυτό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στο σώμα σας και να μεταδώσει αυτό που θέλει από εσάς. Μπορείτε να βιώσετε πώς ο κανόνας της διαισθητικής διατροφής είναι καλός για εσάς με αυτήν την πρακτική.

7. Η ιδέα της αδιάκοπης κατανάλωσης δεν θα σας βγάλει από την κατάθλιψη

διαισθητικό φαγητό

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το φαγητό δεν ανακουφίζει από την κατάθλιψη και δεν είναι θεραπεία για την πλήξη. Εάν νιώθετε ότι σας κατακλύζουν τα συναισθήματα, αναρωτηθείτε τι χρειάζεστε εκτός από το φαγητό και βρείτε κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Μερικές φορές αυτό σημαίνει να μιλήσετε με έναν θεραπευτή, να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το αγαπημένο σας χόμπι ή διαλογισμό για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο των σκέψεών σας. Όταν τρώτε με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ακούτε τη σωματική πείνα του σώματός σας, τη λαχτάρα για τροφή και πλήρωση και όχι ότι τρώτε ως τρόπο αντιμετώπισης της φυσικής σας διάθεσης.

8. Τιμήστε τη φυσική κατάσταση του σώματός σας και μην αισθάνεστε ποτέ ανεπαρκείς

διαισθητικό φαγητό

Ποτέ μην αισθάνεστε ανεπαρκείς όταν βομβαρδίζεστε με ερωτήσεις και κριτική με εικόνες σώματος που δεν αντικατοπτρίζουν το σώμα ή την ψυχή σας. Γιατί είσαι πάντα τέλειος. Ωστόσο, όπως το ύψος, το μέγεθος του παπουτσιού και το χρώμα του δέρματος είναι εγγενή στοιχεία της ύπαρξής σας ως ανθρώπου, έτσι και το σχήμα του σώματός σας. Πρέπει να τα αγαπάς και να τα αποδέχεσαι όπως είναι.

Μάθετε να εκτιμάτε τη διαφορετικότητά σας. Το σώμα σας δουλεύει απίστευτα σκληρά κάθε μέρα για να σας κρατήσει ζωντανούς και υγιείς. Του αξίζει η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός σας για όλα όσα έχει κάνει για εσάς.

9. Μετακινήστε το σώμα σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε

Ακούστε το σώμα σας καθώς κινείστε. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε ενώ περπατάτε στο δρόμο, όταν κάνετε αθλήματα ή αφού προκαλέσετε το σώμα σας με προπόνηση δύναμης. Θυμηθείτε, η έννοια του αθλητισμού είναι διαφορετική για τον καθένα. Υιοθετήστε ένα σχέδιο που δεν φθείρει το σώμα σας. Ακούστε το σώμα σας, δώστε προσοχή στο αν αισθάνεται ενέργεια ή εξάντληση.

Κάνοντας ασκήσεις? Να θυμάστε ότι το φαγητό δεν είναι προαπαιτούμενο. Ναι, το σώμα σας χρειάζεται κίνηση όπως ακριβώς χρειάζεται φαγητό, ύπνο και νερό. Αλλά δεν πρέπει να αναγκαστείτε σε υπερβολική δραστηριότητα. Όταν ακούτε το σώμα σας και το μετακινείτε όπως χρειάζεται, θα τροφοδοτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα καταλάβετε πώς λειτουργεί πολύ καλύτερα το σώμα σας.

10. Κάντε θρεπτικές επιλογές. Αλλά μην φοβάστε να ξεφύγετε μια στο τόσο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας και επαναπροσδιορίστε τι σημαίνει να αισθάνεστε καλά. Απαλλαγείτε από τις σκέψεις ότι τα προγράμματα διατροφής ή οι διαφημίσεις γυμναστικής είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε το τέλειο σώμα. Αντίθετα, μάθετε τι είναι σωστό για το σώμα σας. Εξάλλου, το σώμα του καθενός είναι μοναδικό και όλοι είναι όμορφοι όπως ακριβώς είναι. Μην αφήνετε ορισμένες αντιλήψεις για την τελειότητα να σας παρασύρουν. Η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο διαισθητικό ταξίδι διατροφής σας, να το θυμάστε αυτό. Με τον καιρό, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που σας τρέφει και σας κάνει να νιώθετε υπέροχα είναι η ελευθερία σας να φάτε.

Το να φροντίζεις το σώμα σου σημαίνει να του παρέχεις όλα τα νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζεται. Θα πρέπει επίσης να το απολαύσετε τις μέρες που το σώμα ή το μυαλό σας σας ζητάει παγωτό και βάφλες. Ο σκοπός της διαισθητικής διατροφής είναι να ακούει το σώμα και να του δίνει την τροφή που απαιτεί. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη μέρα στο διαισθητικό ταξίδι σας στο φαγητό.

Πηγή: 1

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button